btn-cerrar
Välj kamin efter storlek på rummet

Välj kamin efter storlek på rummet

Av

Imagen aleatoria sección 7

 

När man bygger ett nytt hus så är det ett ypperligt tillfälle att planera in en kamin redan vid ritbordet. Men hur ska man tänka för att planera för en kamin som blir perfekt för huset och är kaminen en pålitlig värmekälla när kylan slår på? Det och mycket mer har Anders Nilsson från Scandinavisk Spismiljö full koll på.

Imagen aleatoria sección 7

När man planerar för en kamin till sitt hus ska man räkna med rätt effekt på kaminen motsvarande storleken på rummet där den ska stå.
– Många bygger idag med ryggåstak och då kan man välja en högre kamin, så att inte skorstenen tar över intrycket av kaminen. Här finns det ett stort utbud från danska varumärket Rais att välja på och deras eldstäder designar man själv i deras konfigurator. Här kan man välja olika kulörer handtag, höjder och även miljövänligt alternativ med självreglerande spjäll som heter Clever Air. Rais lanserar idag en ny kulör som heter sand och den är passande i dagens interiör där många väljer jordnära kulörer.  

Många bygger också in en insats med hissbar lucka och bygger in skorsten helt i omramningen och då kan man designa eldstaden precis som man själv önskar. Med detta får man en känsla av en öppenspis.  Man ska tänka på att kaminen blir som en möbel och att den ska passa in med huset och interiören i många år framöver. Då är det bra att välja en stil som går i enlighet med huset. Bygger man exempelvis ett hus i äldre stil kan en kamin i gjutjärn liknande Westbo passa perfekt in.

Imagen aleatoria sección 7

Kan man räkna in kaminen som en pålitlig värmekälla och finns det en anledning till att sätta in flera kaminer i olika delar av huset? 
– I flesta fallen placerar man eldstaden i vardagsrummet och med världsläget idag är det inte fel att även försöka få in en vedeldad köksspis i köket. Då har man eldstäder i rummen man spenderar mest tid i dygnets vakna timmar. Tänk att få njuta av morgonkaffet framför den vedeldade köksspisen, och idag finns köksspisarna med glaslucka till eldstaden så att man verkligen får njuta av både värme och flambilden.


Det senaste inom eldstäder är en eldstad som drivs av hologram och denna eldstad behöver ingen skorsten. Önskar man en eldstad i sovrummet är detta ett perfekt val av eldstad. Minimal värme och ingen hantering av ved och aska.

Imagen aleatoria sección 7

Eldstäder med gasol har blivit alltmer populärt. Vilka är fördelarna med gasol i jämförelse med en vedeldad eldstad? 
– Framförallt har det med bekvämligheten hos användaren att göra och många som bygger nytt är inte i behov av värmen som en vedeldad kamin avger. Med en gasoldriven eldstad reglerar man enkelt effekten med en fjärrkontroll eller via en app och man slipper all hantering av ved och aska. Flambilden är även den väldigt verklighetstrogen. Utvecklingen har varit enorm sista tiden och nu i höst lanserar Kalfire en helt ny serie insatser för gasol. Denna kopplar man ihop med smarta hemmet och den har många olika funktioner och enkel att använda. 

Gasolen förvarar man i ett skåp på utsidan av huset och man får ingen gaslukt i hemmet. Avgaskanalen behöver inte gå ut genom yttertaket och i flesta fallen räcker det att man går ut genom fasaden. Då behöver man inte anpassa skorsten på övre plan och man kan hitta en placering som verkligen passar för eldstaden på första plan.

Imagen aleatoria sección 7

 

Om man bygger fritidshus eller hus på landet så menar ni att även efterfrågan på eldstäder med kokplatta ökat, och även vedeldad köksspis i köket. Är det en långsiktigt bra investering om man tar det oroliga världsläget i beaktande? 
– Det tycker jag verkligen att det är och som omvärlden ser ut idag och med stormar som ständigt gör sig påminda är det alltid bra med en eldstad med kokplatta. Man tillbringar mycket tid i köket och eldar man i sin köksspis kan man samtidigt laga maten och då minskar man sin elförbrukning.   

Slutligen, finns det en säkerhetsrisk att ha i beaktande?
– Inte så länge eldstaden är installerad på ett korrekt sätt och godkänd av en besiktningsman. Följer man eldningsinstruktionerna med rätt vedmängd som medföljer eldstaden är det ingen fara att installera och elda i en kamin. Kaminer är till för att njutas av, finna avkoppling, värme och lugn. Nu kommer högtiden för kaminen och det bästa man kan göra är att installera en, om man inte redan har en vill säga.

Vår instagram

[insta-gallery id="0"]