btn-cerrar

Livet i skogsdungen

Av

Imagen aleatoria sección 7

Välkommen hem till familjen Restorp som efter många års drömmande äntligen hittade drömtomten på Värmdö och byggde sitt drömhus – Villa Ekhagen från VårgårdaHus 

Vi kör genom tall och granskog förbi gamla sommarstugor och till slut når vi den skogsdunge där familjen Restorp slagit tig ner. Här bor Veronika, Karl, Tora, Liv och katterna Disa och Kapris sedan två år tillbaka. De har byggt ett vinkelhus i 1-plan som skogen omfamnar och där naturen verkligen gör sig påmind. Panelen är behandlad med järnvitrol som gör att huset smälter in i miljön och den tillbyggda verandan skyddar entrén från väder och vind. Hit når vårsolens första strålar och familjen brukar sitta härute och dricka kaffe. På vägen in passerar vi även Veronikas grönsaksträdgård som stod klar i våras.

Imagen aleatoria sección 7

När man kliver in i hallen ser man ända bort i husets ena gavel och det stora fönstret blir som en tavla över skogen utanför. I ena änden av huset finns master bedroom med klädkammare och badrum och i andra änden av finns barnens sovrum, ett litet allrum och ett kontor. Tvättstugan och badrummet ligger även i denna del av huset. I det stora gavelrummet är det öppet i nock och här samlas familjen för att laga mat, läsa böcker och umgås. 

”Ett enplanshus med vinkel var vårt fokus hela tiden, och att det skulle vara i en modern stil kändes givet. Vi var först inne på svart fönster, men svängde om till laserade invändigt och antracitgrå utvändigt. Det är vi väldigt nöjda med nu”
”Vi prioriterade bra förvaring, fyra sovrum och att få in två badrum när vi planerade planlösningen. Badrummen är medvetet inte så stora då vi inte ville ”slösa” yta där. Vi har även valt prisvärda och tidlösa kakelval för att kunna lägga mer krut på t.ex golv och fönster.”

Imagen aleatoria sección 7

Familjen är i är mest nöjda med helheten och de stora fönstren – det blir som en tavla då naturen är så nära. Takhöjden uppskattas och braskaminen ändvänds flitigt! Ett nytt hus har ju även bra inomhusklimat och det märks när man sitter hemma och jobbar mycket som Karl gör. Huset är även energieffektivt, vilket ger en låg driftkostnad.

Vi frågar vad de hade gjort annorlunda om de hade byggt hus igen och då skulle de ha byggt en större tvättstuga och lagt mer energi på tomten redan från början när grävare och så är på plats. De hade tagit hjälp med tomten och kanske samarbetat med en trädgårdsarkitekt. Veronika berättar att de fastande i kulörval och annat invändigt, vilket egentligen är lätt att ändra på i efterhand. Tomten är svårare att ändra å i efterhand, en bra tanke att ha med sin i sin planering av nytt hus.

Imagen aleatoria sección 7

Tipsa till andra som ska bygga skulle kunna vara att bygga in akustik i taket, speciellt om man har stora rum med ryggåstak. Entrétaket uppskattas av familjen och är också väldigt praktiskt, bra att tänka på det redan från början om man bygger ett hus i ladhus-stil.

Familjen fortsätter att drömma och bygga på deras paradis i skogsdungen och näst på tur blir nog en bastu i skogen och förhoppningsvis ett stort växthus!

Vår instagram