btn-cerrar
Att planera sin trädgård

Att planera sin trädgård

Av

Imagen aleatoria sección 7

Det första rådet Marie själv alltid ger till sina kunder och elever är att tålamod är tricket för att få till en vacker trädgård. Att få till sin trädgård är ett långtidsprojekt där det är helt ok att fela ibland. 

Imagen aleatoria sección 7

Inspiration och idéer
– Börja med att samla inspiration till er trädgård, klipp ut bilder från tidningar, titta i böcker och leta runt på nätet.

Imagen aleatoria sección 7

Pinterest är en utmärkt källa för mängder av inspirerande bilder. Det kan vara bilder på olika stenläggningar, vackra spaljéer, snygga rabatter, träd av olika slag, ett fint avslut på ett trädäck eller en snygg utedusch. På så sätt får ni snart en uppfattning över vad det är för typ av trädgård ni gillar. Ni kanske önskar en engelsk trädgård med massor av växter och vackra rabatter, japansk stram trädgård eller kanske bara gräsmatta med minimalt med underhåll. 

Imagen aleatoria sección 7

Imagen aleatoria sección 7

Fundera även över om ni önskar specifika funktioner såsom lekplats till barn eller barnbarn, möjlighet till att odla grönsaker, insynsskydd, växthus, ett bra utomhuskök, ett spa eller kanske en skön hängmatta. Möjligheterna är oändliga! Gör gärna en moodboard för att få ihop bilder och idéer på ett och samma ställe och därifrån försöka skapa en enhetlig bild över vad det är ni är ute efter. 

Gör en skiss
Detta kanske låter som en omöjlig uppgift som enbart de kreativa själarna kan bemästra men det behöver inte vara svårare än att göra små markeringar eller skriva små texter över vad som skall vara på vilken plats.

Skissa på ett sätt som ger en någorlunda överblick över hur ni tänker er att ni vill ha det. 

– Börja med att ta fram en tomtritning. De går att beställa från lantmäteriet eller från kommunen där ni bor. Gör sen en skiss på er tomt och använd gärna genomskinligt skisspapper. Rita in gångar, rabatter, träd, uteplatser, garageinfarten etcetera. Tänk på vart solen står och vart vinden kommer ifrån när ni ritar in uteplatserna.

Tänk också på vad som är möjligt för just era förutsättningar -skogstomt, bergstomt eller ängstomt osv. Tänk att ni vill skapa olika rum i er trädgård och glöm inte ingången till trädgården, vilken är det första man möts av.

– Det är även bra att fundera över vad för slags blommor och växter ni vill ha. Fruktträd – vilka fruktträd, eller andra sorters träd, buskar, häckar, perenner – fleråriga, sommarblommor – ettåriga, växtodling, eller örter.

Börja anlägga
– När ni nu kommit så långt att ni bestämt er för hur ni vill att det skall se ut kan ni göra upp en plan över vad som skall göras och när. Man behöver inte göra allt på en gång, utan det är bättre att ”skynda” långsamt. Man kanske börjar med att göra i ordning uteplatsen, inramningen dvs. häckar eller staket och gångarna. Då har man skapat en klar struktur som är bra att bygga vidare på. Men glöm inte att göra något som känns lustfyllt också, till exempel en fin rabatt vid ingången. 

Skötselplan
– När jag gjort en trädgård till en kund gör jag en skötselplan till dem. Det innebär en lista på saker som behövs göras varje år. Hur man sköter om sina plantor och håller trädgården vid liv. Perenner skall klippas ned varje vår, rosor skall beskäras när björken får musöron, gödsla på våren, beskär fruktträden på hösten osv.

Gör gärna en sådan till er själva när ni anlägger er trädgård och skriv upp vad ni planterat, namn och vilka sorter. Om detta känns övermäktigt, ta kontakt med någon som kan hjälpa er. Det är viktigt att känna att man kan ta hand om den trädgård man lagt ner så mycket tid och energi på att få på plats.

Övrigt att tänka på
Vad är det för hus ni bor i? Byggnads år? Fundera på vilken stil som passat till ert hus.
Vad är det som är praktiskt? Grus är snyggt men kanske inte så praktiskt att använda på en garageuppfart som skall skottas på vintern.

Det är ok att använda några olika material till hårdytorna tex betongplattor på garageuppfart, grusgångar och skiffer vid entré och uteplats. Hur bred skall en gångväg vara upp till huset? Hur stor bör en garageinfart vara för två bilar? Kolla upp allt sådant innan så det inte blir något som man irriterar sig på när det är klart.

Träd växer långsamt så var försiktig med att ta ned befintliga, tänk igenom det noga. Det finns även gratis appar/program där du kan designa din trädgård digitalt.

TÄNK PÅ MILJÖN!
Återanvänd gärna gamla plattor/ stenar. Om ni behöver schakta, finns det någonstans på tomten ni kan återanvända massorna. Titta på varifrån stenarna kommer, tryckimpregnerat är billigt men inte miljövänligt. 

Vår instagram

[insta-gallery id="0"]