btn-cerrar
Utekök helt efter dina önskemål

Utekök helt efter dina önskemål

Av

Imagen aleatoria sección 7

Utekökets högtid är på ingång och om du planerar för att installera ett utekök som både är designmässigt tilltalande och av högsta kvalitet så har du kommit helt rätt. HÄLSING har sitt ursprung i Helsingborg och kom till med en enda idé – att skapa det bästa möjliga uteköket. Deras VD och grundare Fredrik Löfgren ger sina tips på hur du får till det ultimata uteköket.
– Vi har designat och utvecklat våra utekök från blankt papper och vi tror att det framför allt märks på att varje detalj är lika genomarbetad. Det finns inga genvägar och det gäller även hur det produceras. Vi tillverkar våra utekök här i Sverige av enbart de absolut bästa materialen och varje utekök byggs efter kundens önskemål.

Imagen aleatoria sección 7

Varför tror ni att utekök blivit så populärt de senaste åren?
– Vi är glada att så många har förstått det fantastiska med att laga mat under bar himmel och att utekök står högst upp på mångas önskelista. Förutom det uppenbara att få vara utomhus och den starka kraft det har på vårt välmående så tror vi också att man omedvetet sänker prestationen på matlagningen när man är utomhus. Det är inte längre lika viktigt att en trerätters middag står klar när gästerna dyker upp. Uppläggningen behöver inte vara perfekt. Istället hjälps man åt med en avslappnad stämning.

Vilka är era främsta tips för när man planerar sitt nya kök ute?
– Jag kan relatera till vad jag hör från våra kunder och det som uppskattas är att uteköket är just ett kök utomhus med alla de funktioner du har i köket inomhus. Grillen är såklart ofta hjärtat i uteköket men lika viktigt är vask med rinnande vatten, bra arbetsyta, smidig förvaring för alla de redskap du använder under matlagningen. Allt ni behöver för att tillaga en måltid tillsammans utan att behöva springa fram och tillbaka till huset – vi vill göra det njutbart. Det ska vara enkelt att använda sitt utekök och då krävs det att uteköket är noggrant planerat och funktionellt.
Lika viktigt är att bygga hållbart. Investerar man i ett utekök så ska det klara att stå ute 365 dagar om året i alla väder. Det är väldigt stor belastning på uteköket och man ska inte underskatta vikten av att satsa på riktigt hög kvalitet.

Imagen aleatoria sección 7

Hur ska man tänka vid val av utekök? 
– Det första beslutet är att välja mellan att bygga själv eller att köpa från etablerad aktör. Många bygger fina utekök själva men det beror också på vilka förväntningar man har. Vi har lagt flera år och tusentals timmar på att produktutveckla våra utekök, det gör såklart skillnad.

Imagen aleatoria sección 7

En aspekt i det är också hur man värderar sin egen tid. Ska du bygga ett komplext utekök från grunden så får man räkna med att lägga ner ganska många veckors arbete.
Här är våra kunder ett bra exempel igen, där många av dem tidigare har försökt bygga ett eget utekök eller haft ett från en aktör som de inte är nöjda med.

Utekök är en så komplex produkt att det inte räcker med att bara slänga ihop lite delar. Vi lever med våra utekök varje dag och det är det enda sättet att få fram en produkt av toppklass. Så välj en aktör som inger förtroende och som faktiskt har passion för produkten, annars kommer den aldrig bli så bra som det krävs. Sen finns det också mjuka värden. Vi tillverkar våra utekök själva här i Sverige istället för att skicka dem från andra sidan världen, det är något som gör oss varma i hjärtat.

Imagen aleatoria sección 7

Går det att skräddarsy sitt eget utekök hos er? 
– Varje utekök vi bygger är efter kundens önskemål. Våra kunder hör av sig till oss så arbetar vi fram ritningar och lösningar som uppfyller kundens alla önskemål och sen sätter vi igång med hantverket.

Vilken är er storsäljare? 
– Alla våra utekök är designade för att vara snygga ur alla vinklar, även bakifrån, och de är helt självbärande, dvs. att de inte behöver ställas mot en vägg. Nästan alla våra kunder önskar alla funktioner man kan få med gasgrill, kokplatta, vask, kylskåp, utdragslådor med smidig förvaring. Så det brukar resultera i ett utekök 2,5-3m långt som är fyllt med funktioner och kan enkelt placeras oavsett trädgårdens utformning.
Den senaste trenden är att många av våra kunder också adderar vår vedeldade pizzaugn som förutom fantastiska pizzor även skapar en mysig stämning med elden som knastrar där inne.

Vad krävs för rätt installation?
– Det finns inga måsten men lägger man ner lite energi på att få fram el och vatten så får man en härlig belöning. El är det lättaste då en utomhusklassad elkabel är liten och enkel att dra fram samt gömma. Viktigt är att hela installationen är klassad för utomhusbruk.
Med vatten kan göra man det så enkelt som att man bara tar kallvatten från husets utkastare via trädgårdsslang. Vi förespråkar att göra det ordentligt när man investerar i ett utekök. För att göra en permanent lösning så gräver man ner PEM-slang som är klassad för trycket och dricksvatten. Att även dra fram varmvatten är en extra lyx som framför allt är till hjälp vid diskning. Kom ihåg att koppla på ventiler för att enkelt kunna tömma systemet inför vintern.
Samma sak gäller avloppet, ska du bara skölja sallad så kan avsloppslang dras till närmsta rabatt eller gräv en stenkista. Men ska du diska mycket så är den bästa lösningen att koppla på till avloppssystemet.

Hur tar man bäst hand om köket för lång livslängd?
– För en lång livslängd så handlar det främst om att välja rätt utekök från början. Det går inte att kompromissa med material utomhus. Vi tillverkar våra utekök av högklassigt rostfritt stål som även tål saltvatten, vilket är viktigt att komma ihåg då rostfritt stål faktiskt kan rosta om det inte är av rätt kvalitet. Det ligger också i alla detaljer på hela konstruktionen med ventilation, avrinning, kopplingar med mera. Allt måste vara utvecklat för rätt miljö annars börjar saker gå sönder efter några år.

Hur lång är leveranstiden och finns det ett showroom att besöka?
– Vi försöker hålla ungefär 6 veckors leveranstid men under våren får vi väldigt många beställningar och då får vi ibland svårt att hinna med i produktionen.
Vi tar gärna emot våra kunder till vår fabrik ute på landet i utkanten av Helsingborg.
Vi har även våra utekök utställda i ett showroom i Oslo, Norge.

Vår instagram

[insta-gallery id="0"]