btn-cerrar
Odla med New Botanics

Odla med New Botanics

Av

Imagen aleatoria sección 7

Hanna och Nicole är två av entusiasterna bakom det nystartade företaget New Botanic som erbjuder kurerade odlingskollektioner med noga utvalda fröer som tillsammans skapar en vackert komponerad helhet. Odling har aldrig varit enklare, eller mer tillfredsställande.

– Vår vision är att få fler människor att stoppa fingrarna i jorden och upptäcka njutningen i att odla och skörda egna grönsaker och buketter. Samtidigt vill vi göra odlingen vackert och enkelt hela vägen – från att du håller fröpåsen i din hand till, att du petar ned fröerna i jorden för att slutligen kunna njuta av prakten i rabatter, i buketter och maträtter, säger de.

Imagen aleatoria sección 7

Ni har utvecklat ett så när som genialiskt sätt att odla hemma. Hur går det till rent praktiskt? 
– Man kan likna våra kollektioner med en matkasse för odling – varje kollektion innehåller allt det du behöver för att direkt komma igång med din odling: fröer, odlingstillbehör, enkla instruktioner och inspiration.

Med detta hoppas vi kunna sänka trösklarna till odling och få fler människor att upptäcka denna fantastiskt roliga och belönande sysselsättning.

Imagen aleatoria sección 7

Konceptet såväl som varje kollektion ska vara tillgänglig för alla, oavsett tidigare erfarenhet av odling eller trädgårdsarbete, eller om du bor i lägenhet eller hus, älskar grönsaker eller drömmer om en egen blomsteräng av snittblommor.

– När vi har utvecklat våra kollektioner har vi sett till att det finns något för alla oavsett hur du bor, tidigare erfarenhet, smak och preferens. Vi har exempelvis en kollektion anpassad för inomhusodling – grödor som blir vackra krukväxter och som dessutom ger skörd. Denna kollektion kan alla odla.

Imagen aleatoria sección 7

Det enda du behöver är ett fönster med dagsljus. Vi har också tagit fram kollektioner som lämpar sig för såväl balkongodling som odling i trädgård. Utöver det erbjuder vi sju olika bukettkollektioner i helt olika stilar beroende på vad man gillar. En färgstark bukett i poppiga primärfärger, en helt ätbar bukett och en romantisk bukett i dova toner för att nämna några.

Som nybörjare känns det både skönt och tryggt att börja med en kruka och ett fönsterbräde och för detta har New Botanic den perfekta lösningen.

Imagen aleatoria sección 7

– Vår Window Deco Collection är framtagen för inomhusodling. Här har vi samlat våra absoluta favoritgrödor att odla inomhus: gurkgardinen som vackert ramar in ditt fönster och ger massa smågurkor, en ampeltomat som ger fullt med söta tomater, midnattsvart basilika som är lika vacker som god, miniaubergine som blir en otroligt snygg planta och ger fullt med miniauberginer och en svart chili. Med denna kollektion kan du skapa din gröna oas inomhus innan grönskan har kommit igång ute.

Det finns många saker att fundera över nu som ger härliga resultat senare. Så hur ska man tänka vid planering och plantering när man precis är i startgroparna för att anlägga en trädgård till sitt nybyggda hus? 
– Börja med att skriva ner vad du vill göra i din trädgård och vilka funktioner du vill ha. Sittplats i morgonsolen, en köksträdgård, några pallkragar för snittblommor, pool, gungor för barnen, ett växthus och annat som är viktigt för just er. Känn därefter in var respektive funktion passar bäst utifrån vilka förutsättningar du har: hur solen går, markens beskaffenhet, husets riktning på tomten och så vidare.

Skapa därefter en moodboard med känslan du vill ha i trädgården kan hjälpa dig att ta beslut under resans gång.

Steget därefter är lite mer avancerat och här kan det vara väl värt att ta in en expert menar Hanna och Nicole.

– För långsiktiga bestående resultat så är det viktigt att ta reda på vad din trädgård har för förutsättningar för växter att trivas i: vad är det för jord, hur många timmars sol, hur mycket det blåser, hur väldränerat det är, finns det konkurrens för växterna i miljön omkring såsom stora träd och buskar. Välj sedan växter som passar de olika förutsättningarna. 

– Allt detta kan verka smått övermäktigt. Vårt tips är att ta hjälp av en trädgårdsdesigner som hjälper dig att planera och formge trädgården och välja rätt växter till rätt plats. Det är en väl värd investering.
Men det behöver verkligen inte vara så avancerat, viktigast är att man kommer igång med något så roligt som att odla och sen lär man sig med tiden.

– För att odla våra odlingskollektioner med 1-åriga växter behöver du dock endast en pallkrage fylld med näringsfylld jord för att sätta igång.  Detta kan vem som helst göra – med eller utan en välplanerad trädgård.

Vi är i startgroparna på våren, vilket innebär ett ypperligt tillfälle för att sätta igång. Vad ska man odla nu för en ”prunkande” trädgård senare?
– Nu är det dags att börja förodla årets sådder inomhus. Många grönsaker och blommor har en längre utvecklingstid och behöver tjuvstartas inomhus på våren för att hinna ge skörd under säsongen. Just nu odlar vi chili hemma hos oss. I februari-mars är det dags att peta ned tomatfrön och därefter börjar vi förodla blommor till vår snittblomsodling.

Det är härligt att se frön gro på fönsterbrädet och få en föraning om allt det härliga som ligger framför oss.
Till syvende och sist ska odling ska vara lustfyllt och roligt och det är just det hela tanken med New Botanics handlar om. Inga prestationskrav och odlingstårar, utan bara glädje över allt smått som stort som börjar gro.

– Vi har verkligen gjort allt vi kan för att göra det så enkelt och pedagogiskt som möjligt. Kollektionerna innehåller allt du behöver för att börja odla och vi har också lagt ned enkla steg-för-steg-instruktioner som beskriver hela resan från frö till skörd. Det man själv måste bidra med är lite kärlek och omvårdnad.

Plantorna behöver vatten, ljus och näring för att växa sig starka och frodiga. Men att ta hand om något och se de små plantorna växa är en rogivande syssla och dessutom otroligt belönande när man så småningom kan skörda egenodlade grönsaker och buketter från den egna täppan!

Vår instagram

[insta-gallery id="0"]