btn-cerrar
Förutom för odling kan växthuset också vara en ljus, varm plats där man vill kunna sitta och koppla av

Förutom för odling kan växthuset också vara en ljus, varm plats där man vill kunna sitta och koppla av

Av

Imagen aleatoria sección 7

Vi går mot säsongen där växthus och uterum ger oss ett första steg ut mot det gröna efter en lång grå vinter. Trädgårdsexperten Mattias West från Westgarden har en förkärlek till engelska trädgårdar och de vackra engelska växthusen som används för både odling och som vackra uterum. Här berättar han mer.

– Ett växthus eller uterum förlänger säsongen utomhus med ljuset som vi så väl behöver. Vi som trädgårdsägare trivs och frodas likväl som många växter gör. Det blir mycket lättare att få frösådder och sticklingar att utvecklas till starka kompaktare plantor. Ljuset gör att de inte behöver sträcka på sig som ex tomatplantor uppdrivna i köksfönstret vill göra. För ett växthus som i huvudsak är tänkt för odling av växter så tidigareläggs skörd utav grönsaker och en del får dessutom mycket bättre smak om de får tillräckligt med värme under mognaden. Du som odlare har ett underbart klorofyll- och doftmaxat paradis som skyddar från regn, blåst och kanske plågsamma mygg.

Imagen aleatoria sección 7

Ett uterum med någon form av kanalplast eller isolerglas är inte lika lämpligt för odling, men lite växter för trivsel fungerar utmärkt. Ett växthus ska ha ett fuktigare klimat än ett uterum med möblemang, mattor osv.

Vad är det viktigaste att tänka på när man står inför valet av olika modeller?
– Tänk noggrant igenom hur ni vill använda växthuset eller uterummet. En vanlig slutsats som många hamnar i när växthuset väl är på plats är att man valt för litet växthus. Det kan bero på att man vill få in fler sorter i odlingen eller att man missbedömt hur olika växter växer och vilken plats de behöver. Så det är viktigt att redan i planeringen fundera på ”hur” växthuset ska användas. Förutom för odling kan växthuset också vara en ljus, varm plats där man vill kunna sitta och koppla av eller umgängesrum tillsammans med vänner över en middag.

Imagen aleatoria sección 7

 

Vid val av uterum så skulle jag mest av allt vilja lyfta möjligheten till ventilation, inte bara via skjutdörrpartier som måste stå öppna för att inte skapa för varmt klimat. Ett tillstängt uterum på en solig plats kan lätt nå upp till närmare 50 grader under sommaren. I den temperaturen är det få växter som trivs. Många färdiga uterum har ingen ventilation eller möjligen några små ventiler uppe mot taket. Ett välventilerat växthus har takluckor som sträcker sig längs merparten av taklängden. Våra engelska växthus har dessutom stora öppningsbara sidofönster som ger en god genomströmning av friskluft.

Imagen aleatoria sección 7

 

Det bästa växthuset för att odla frukt och grönsaker under säsongen har enkelglas som täckmaterial. Här kommer maximalt med ljus igenom utan att brytas. Nattetid får växterna en vilsam och oftast helt nödvändig temperatursänkning. Många tillverkare har idag säkerhetsglas som standard som är mycket hållbarare och inte riskerar att orsaka skärsår om de ändå råkar gå söndr. Kanalplast blir mer kostnadseffektivt om man vill höja temperaturen vår och höst eller övervintra växter svalt och ljust. Det ger en viss skuggning och kan upplevas som mer vilsamt för ögonen men man tappar helt möjligheten till att kunna se ut ur rummet.

Imagen aleatoria sección 7

 

Hur ska man tänka när det kommer till positioneringen?
– Placera ett växthus på en ljus plats om den huvudsakliga användningen är odling, gärna i nord- sydlig riktning för maximal solinstrålning. Om det går så kan det vara trevligt om det inte står för lång bort från altan/kök så att det är lätt att springa ut och hämta solvarma grönsaker. Ett växthus mot en varm vägg ger en trevlig koppling till huset men kan bli väldigt varmt på dagarna om ventilationen är för liten. Ett rent möblerat uterum kan med fördel placeras på norrsida av ett hus. Det blir ändå husets ljusaste rum och inte för varmt.

 

Vilka växter kan man med fördel odla i ett växthus? Finns det specifika sorter av frukt, grönsaker och blommor som mår lite extra bra av klimatet i ett växthus?
– Tomater, gurka, paprika, chili och melon brukar fungera väldigt bra och är väl också de vanligaste i växthus. Gurka och tomat trivs egentligen inte ihop så för att lyckas behöver det vara bra avstånd emellan dem. Gurka kan med fördel sås i två omgångar för att ge längre skördetid. Oftast så kommer de första gurkorna flera veckor före tomater så det ger de senare plantorna skörd i synk med tomaterna. Basilika och chili trivs ypperligt om de placeras högt och nära glaset, det förhöjer smaken avsevärt.

 

De flesta växter som vi odlar i växthus trivs bäst runt 20–25 grader. Ofta kan det bli mycket varmare, speciellt i ett mindre växthus med mindre ventilationsmöjligheter. Medelhavsväxter, speciellt citrusväxter kan lätt drabbas av spin om det är för torrt och varmt i växthuset. Om möjligt så kan man duscha golvet/marken i växthuset för att höja luftfuktigheten och sänka temperaturen något. Bättre annars att ha dem på utsidan under sommaren, gärna soligt och vindskyddat.

Hur skapar man det bästa inomhusklimatet för det man odlar?
Takventilation via stora luckor är det absolut viktigaste sättet att sänka temperaturen och tilluft vid en lägre punkt. Oftast har de flesta växthus på marknaden endast den möjligheten genom att man låter dörren stå öppen under dagtid. Dyrare mer genomarbetade växthus har ofta sidofönster som kan öppnas. Ibland finns det även jalusifönster att köpa som tillval som då ersätter ett glas i sidan.

Skuggning på något sätt är också bra. Den enklaste vägen är att måla skuggpasta på växthuset, men då kan man inte reglera detta om det är ex kväll och man vill sitta i växthuset och njuta i solnedgången. Många varianter av skuggardiner finns att köpa, ibland lagda över spända linor inne i växthuset. Ibland är dessa på rullar och kan fällas upp. Våra engelska växthus har ett utvändigt system av svensktillverkad duk som är upprullade på en fjäderspänd rostfri rulle. På detta sätt kommer aldrig värmen in i växthuset för att behöva ventileras bort via luckor.

 

Ni är återförsäljare av engelska vackra växthus från Alitex såsom KEW växthus. Vad är unikt med just de här växthusen? 
– Först och främst så är kvalitén mycket hög och varje hus designas för att klara lika mycket snö och vind som ett normalt hus på just den adressen det byggs på. Alitex har utvecklat sina växthus i samråd med ledande trädgårdsmästare gällande proportioner, ventilation, tillval och historiska aspekter. De har ett rent vackert utseende med specialframtagna profiler som påminner om de historiska förlagorna som var så populära runt om i Europa när industrialiseringen gjorde det möjligt att bygga stort med glas och metall. Alla våra växthus monteras på plats och får 25 års garanti. För mig som arbetat med Alitex sedan 2009 så ger de fortfarande samma känsla som ett barn har på julafton när ett växthus är färdigt och ägarna kan inviga sitt nya vackra rum.

Vår instagram

[insta-gallery id="0"]