btn-cerrar
Världens första koldioxidneutrala småhus

Världens första koldioxidneutrala småhus

Av

Imagen aleatoria sección 7

Går det att skapa ett helt koldioxidneutralt småhus, vad krävs och hur blir resultatet? Vårt Nya Hus talade med Gunnar Jönsson, VD på Fiskarhedenvillan, om hur idén kring VillaZero uppkom och hur världens första koldioxidneutrala småhus nu blivit verklighet.

 

Imagen aleatoria sección 7

Ett samverkansprojekt mellan flera olika aktörer ligger till grund för bygget av det koldioxidneutrala småhuset VillaZero. Men vem kom på idén från början?
– Det var helt enkelt så att vi på Fiskarhedenvillan, Mondo Arkitekter och Structor Byggteknik Dalarna fördes samman med initiativ från region Dalarna för att diskutera möjligheterna till samverkan, det visade sig att vi hade samma intressen och då uppkom idén om ett koldioxidneutralt småhus i Borlänge. Under diskussionernas gång så upptäckte vi att vi hade samma idéer i många frågor, dels när det kom till koldioxidneutralitet men även att det är för många män i byggbranschen jämfört med kvinnor. Så vi står alla bakom idén av detta projekt och är väldigt glada över vårt gemensamma arbete, men framför allt resultatet.

Utöver att ni producerar något helt unikt så har ni som vi ni nämnde även arbetat för en jämlikare byggbransch genom att ta in nästan enbart kvinnor i projektet. Varför kände ni att det var viktigt?
– Vi ville göra det som ett statement och utmana läget som det är idag. Byggbranschen är idag väldigt mansdominerad och detta var ett sätt för oss att lyfta kvinnorna och samtidigt uppmuntra fler kvinnor till att välja byggbranschen. Vi tog in en entreprenör som heter Byggpartner som här ställdes inför en rejäl utmaning. Men de lyckades!

Imagen aleatoria sección 7

 

Byggdes huset till dig, eller hur kom det sig att just du fick flytta in?
– Nej egentligen inte men för att kunna köra projektet så erbjöd jag mig att köpa huset som ett övernattningshus.

Imagen aleatoria sección 7


Vad var det med idén om VillaZero ni föll för?

– Jag gillar att vi hade ett tydligt fokus men också att vi hade många inblandade som fick fria händer att rita och utforma huset. Tack vare tjocka väggar är huset totalt ljudisolerat och FTX- ventilationen gör att det nästan är dammfritt.

 

Imagen aleatoria sección 7

Huset är byggt på en trägrund istället för betong för att minska klimatbelastningen, och även taket är av trä. Vad är det mer i VillaZeros konstruktion som sticker ut lite extra?
– Isoleringen är av ett slags träfiber, grunden och taket är som sagt av trä, och sen har vi helt undvikit cement.

Vilka klimatsmarta val har gjorts interiört?
– Vi har bland annat använt skivmaterialet Fermacell som är en slags fiberbaserad isoleringsskiva som gör att man bara behöver ha ett lager, inte två, och har minde belastning och är väldigt ljuddämpande. Stommen i köket är gjord i biokomposit och tittar man på ytterligare smarta val är att panelen i taket även ljuddämpande, vilket ger bra ljudkvalitet inomhus. FTX-ventilationen är viktig för att få en väldigt bra inomhusmiljö. Huset är bara 107 kvm men innehåller ändå kök, vardagsrum, och två sovrum och en uthyrningsdel. Det gör att huset blir mer andvändningsbart genom hela livets faser. Vi ville inte utöka ytan men jobba mycket med funktion.

 

VillaZero är även planerat för att få in tillräckligt mycket dagsljus åt alla håll, med tillhörande rejäla solavskärmningar för sol- och insynsskydd. Hur viktigt är dagsljuset i ett hus?
– Ljuset skapar hela trevnaden och gör också att man slipper ha så mycket lampor. Fönstren mot norr är generellt mindre och de mot söder är större men har då de här solavskärmarna för att det inte ska bli för varmt en riktig varm sommardag. Det skapar en härlig känsla av rymd inomhus om man kan se ut från flera olika håll.

 

Huset har även en uthyrningsdel. Är det för att skapa en ekonomisk hållbarhet eller vad var tanken här?
– Egentligen är den skapad för att man inte ska behöva förändra huset. Jag tänker exempelvis hyra ut den delen framöver, då jag inte behöver hela huset själv. Ett generationsboende kan också vara en idé!

 

I år är tanken att ni ska sätta igång med trädgården, närmare bestämt en hållbar trädgård. Vad innebär det?
– Det är en jättebra fråga! Och det är precis det vi ska försöka ta fram svaret på. I stora drag kommer denna förlängning av projektet handla om hur vi kan utnyttja trädgården till max för att uppnå den största möjliga klimatnyttan. I vårt fall är biologisk mångfald och koldioxidlagring ett par nyckelord som ska komma att genomsyra trädgården.

 

Nu när huset är klart och ni flyttat in, hur känns det att bo i världens första koldioxidneutrala småhus? Hur är känslan att leva i huset?
– Ska jag vara helt ärlig så varje morgon när jag vaknar upp och går ut i det stora allrummet så känns det så otroligt lyxigt. Huset är sunt och känns bra på alla fronter.

Vår instagram